Nieuwsbrief

Privacybeleid

Artikelen

Een Gedachte van Riek

De spirituele reis
 Een gedachte van Riek

Uiteindelijk vond ik de term ‘spirituele reis’ onjuist: toen ik eenmaal de bevrijding van het beperkte zelf had ervaren, werd ik me ervan bewust dat de zogenaamde ‘spirituele reis’ echt een van moment tot moment ontkenning van de waarheid van het Zelf is. Dit proces wordt afgewisseld met momenten van halfslachtige bereidheid om de geest in beslag te laten nemen door de waarheid. En zo wordt het een reis in de tijd. Dit wordt ‘tijd maken’ genoemd.

Ik kan eerlijk zeggen dat mijn reis tijdgebonden was en is, met verkeerde interpretaties van het einde en het doel. En Jezus maakt het volkomen duidelijk in Zijn Cursus in Wonderen dat deze niet onopzettelijk zijn.

Dus, was die tijd nodig om het einde van de reis te kennen en te weten hoe het doel ervan wordt vervuld? Nee dat was het niet. Tijd is niet nodig, acceptatie van de waarheid is nodig. Het waren die momenten van waarheid die het doel van de reis onthulden en daarmee het einde.

De Meester Leraar van Een Cursus in Wonderen vertelde me dat iedereen weet dat een ‘spirituele reis’ een schijnvertoning is. Ik geloofde hem toen niet, maar ik weet nu dat dit waar is. Maar je wilt niet dat het waar is, want het zal je oneerlijkheid aan het licht brengen. Je bent vanaf het begin een leugenaar geweest. Je wilt echt geen verantwoordelijkheid nemen voor hoe je de wereld en jezelf ziet. En verder ben je nog banger om je Zelf te ontmoeten.

Toch ben je elk moment letterlijk aan het einde van de reis. Maar je zult dit niet zien terwijl je jouw bedoeling, dat altijd afhankelijk is van het verleden, er aan opdringt. Er is daar een ander doel voor jou te zien.

Natuurlijk kan ik me hierin vergissen, maar

Wil je meer weten:

Tekst Hoofdstuk 12 - IV Zoeken en vinden, pagina 227
- V Het zinnige leerplan, pagina 229
Werkboek Les 139 Ik zal verzoening voor mezelf aanvaarden, pagina 268

Men zegt dat de ervaring de mensen wijs maakt. Dat is een kromme redenering. Als er niets hogers dan de ervaring zou bestaan, zou de mens krankzinnig worden.

Vorige edities:

TOP