Nieuwsbrief

Privacybeleid

Artikelen

Een Gedachte van Riek

Zonde tegenover vergissing
 Een gedachte van Riek

Zonde is de overtuiging dat aanval echt is. Het veroorzaakt schuldgevoel. En schuld is slechts een woord voor de ervaring van beperking van de geest. Dit is een onmiddellijk gevolg van het denksysteem van het ego. Het ziet overal schuld, van binnen en van buiten. Het ziet overal aanval, van binnen en van buiten. Dit schuldgevoel is het instrument van de tijd omdat het het verleden tot werkelijkheid maakt. Maar het verleden is altijd voorbij, altijd. Het verleden is er niet. Het gedachtensysteem van het ego is daarom een leugen. Het produceert daarom alleen leugens. Het hele denksysteem is een beperking van je natuurlijke ervaring en uitdrukking van heelheid. En heelheid is zondeloosheid.

Als het gedachtesysteem van het ego op een leugen is gebaseerd, waarom sta je er dan toch op om zijn beelden en gedachten te gebruiken? Is het niet omdat je het vertrouwt? Is het niet omdat je niet gelooft dat het op een leugen is gebaseerd? En laat jij dat niet zien door nooit voorbij je broeders verleden of dat van jezelf te kijken? Nooit verder kijken dan de lichaamsidentificatie?

Als je vrede wilt, vrijheid van conflict, dan moet je aan de voorwaarden voldoen. Zolang je de lichaamsidentificatie in elke situatie brengt, kan vrede niet de jouwe zijn omdat je niet aan haar voorwaarde hebt voldaan. Ontrouw aan wat je broeder in waarheid voor je is, moet beperken en aanvallen. En het binnenbrengen van de lichaamsidentificatie is ontrouw. Omdat het niet de waarheid is van wat jij en je broeder zijn.

Een andere manier om dit te zeggen is: als je een probleem definieert en een mogelijke oplossing zoekt volgens jouw interpretatie, dan heb je je eigen verlossingsplan ontworpen, dat niet zal werken. Alleen Gods plan zal werken. En hier kom jij in het geweer! Omdat jij denkt dat volgens jouw heilsplan elk ander plan dan het jouwe niet zal werken zonder gedwongen te worden iets op te offeren. En dus denk je dat Gods plan opoffering vereist, door de uitkomst van jouw plan op te geven. Dat is ontrouw. Je ontkent dat God misschien een plan heeft voor beiden/allen en dat beiden/allen dient op een manier die jij niet kent. En je bent niet bereid om iets anders toe te laten. Je zit gevangen in het gedachtensysteem van het ego in de overtuiging dat zonde echt is. En je gebruikt deze overtuiging om jouw haat te rechtvaardigen en tegen je heelheid. Op dat moment geloof je niet dat je echt een deel van God bent en dat Hij het geheel van jou en je broeder is. Je hebt geen idee wat liefde werkelijk is.

Nu komen we op het punt: wat kunnen we nu doen? Je vraagt je af: hoe kan ik aan mijn redding werken? Het ego weet hier duidelijk niet het antwoord op. Zoek daar geen antwoorden! Gebruik het niet! Gebruik zijn ontrouw niet. Val niet aan, verdedig niet.

Maar je vraagt jezelf misschien af: waarop berust een dergelijke benadering zodat het echt nuttig kan zijn en niet alleen een neppardon is? De basis voor een aanpak als deze is: je vergist je volledig in wie en wat je bent. Jouw verkeerde identificatie met het lichaam heeft jou misleid om in zwakte te geloven. Je ervaart de effecten van dat idee. De gevolgen hiervan zijn conflict, pijn en dood. Toch maakt jouw geest deel uit van God. Licht en vreugde en vrede zijn in jou, en dit is de kracht van God in jou die alle beperkingen wegneemt die jij aan je geest hebt opgelegd. Jij bent volkomen zondeloos. Maar niet alleen, maar in het eenzijn met je broeder in God. Vergeving is insluiting.

Het was een vergissing in wat je over jezelf dacht en daarom gemakkelijk ongedaan gemaakt als het geloof in de realiteit van zonde en schuld wordt opgegeven. Welkom thuis

Men zegt dat de ervaring de mensen wijs maakt. Dat is een kromme redenering. Als er niets hogers dan de ervaring zou bestaan, zou de mens krankzinnig worden.

Wil je meer weten:

Lees bijvoorbeeld: Hoofdstuk 19: i. De aantrekkingskracht van schuld, pag. 418 en in het Werkboek Les 196 Ik kan alleen mijzelf maar kruisigen, pag. 377

Vorige edities:

TOP